Scroll naar boven

Ondersteuning mantelzorg

Zorgt u voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit uw omgeving? Dan bent u één van de 4 miljoen mantelzorgers die Nederland rijk is. En ‘mantelzorger’ zijn, is en voelt als een grote verantwoordelijkheid en kan een flinke invloed op uw leven hebben. U hebt hierbij misschien vragen of u maakt zich bijvoorbeeld zorgen over of u het wel vol kunt houden. U kunt voor ondersteuning terecht bij Wijkteams Enschede. Daarnaast stelt de gemeente een mantelzorgwaardering beschikbaar voor mantelzorgers.

Ondersteuningsmogelijkheden

Er is vanuit het wijkteam veel mogelijk om u te ondersteunen, via internet of in een persoonlijk gesprek. Enkele voorbeelden van ondersteuning: 
  • De Wijkwijzer met o.a. ontmoetingsactiviteiten in uw wijk. Bekijk de Wijkwijzer. 
  • Trainingen voor mantelzorgers. Als mantelzorgers heeft u het soms zwaar. U regelt, zorg en organiseert veel waardoor uw eigen wensen en behoeften er soms bij in schieten. De wijkteams organiseren diverse trainingen voor mantelzorgers van 20 jaar en ouder die willen kijken naar zichzelf en wat zij nodig hebben om meer in balans te komen. Bekijk het cursusaanbod van de wijkteams.
  • Informatie en advies over mogelijkheden om u te ontlasten, bijvoorbeeld door de inzet van (extra) huishoudelijke hulp, dagbesteding voor degene waar u voor zorgt, of inzet van een zorgvrijwilliger zodat u wat meer tijd voor u zelf heeft;
  • Online hulpverlening: U kunt uw vraag ook online stellen aan één van onze medewerkers van het team Online hulpverlening. U ontvangt binnen maximaal twee werkdagen bericht.  
  • Ondersteuning bij (financiële) regelzaken voor zover u dat zelf niet kunt.
Ook uw zorgverzekeraar biedt mogelijkheden voor ondersteuning, zoals financiële vergoedingen. Bekijk de mogelijkheden op de website van Mezzo.

Wilt u de informatie graag nog eens nalezen of delen met iemand uit uw omgeving? Download dan de informatiekaart 'Ondersteuning mantelzorgers'.

Mantelzorgwaardering

De gemeente Enschede heeft besloten ook dit jaar weer een mantelzorgwaardering uit te keren aan de mantelzorgers in Enschede.

Product kiezen of uitbetalen

Een mantelzorger ontvangt een waardering van € 50,-- per jaar. Voor de waardering in 2016 konden mantelzorgers alleen kiezen uit producten van de online mantelzorgwinkel. Dat kan voor 2017 nog steeds. Dit jaar is het ook mogelijk om de mantelzorgwaardering te laten uitbetalen. Dit kan ook via de online mantelzorgwinkel.

Ben ik een mantelzorger?

U bent mantelzorger indien u minimaal 3 maanden per jaar, minimaal 8 uur per week iemand ondersteunt. U woont in Enschede of u verleent mantelzorg aan een inwoner van Enschede. Twijfelt u of u in aanmerking komt? Meldt u zich dan aan, wij beoordelen uw aanvraag en nemen eventueel contact met u op indien wij nog vragen hebben.

Hoe kan ik mij aanmelden?

U kunt zich heel eenvoudig aanmelden via: https://mantelzorgwaardering053.nl/mantelzorger/aanmeldenDat kan tot 31 januari 2018. 


Ervaart u problemen met het aanmelden?           
De helpdesk van Mantelzorgwaardering053 staat graag voor u klaar. Zij kunnen u direct helpen. Ga naar de website voor meer contactmogelijkheden.


Kunnen wij u helpen?

Veel antwoorden kunt u zelf vinden bij de veelgestelde vragen, op de themapagina’s of op de wijkwijzer. U bent ook welkom op het inloopspreekuur van het wijkteam in uw stadsdeel.

Contact

Wijkteams Enschede
Molenstraat 50
Enschede
7514 DK
Tel: 053 - 481 79 00