Scroll naar boven
Ondersteuning mantelzorg
Veelgestelde vragen Stel uw vraag online Noodnummer bij crisis Vind uw wijkteam

Vragen over ...

Bekijk hier alle thema's

Ondersteuning mantelzorg

Zorgt u voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit uw omgeving? Dan bent u één van de 4 miljoen mantelzorgers die Nederland rijk is. En ‘mantelzorger’ zijn, is en voelt als een grote verantwoordelijkheid en kan een flinke invloed op uw leven hebben. U hebt hierbij misschien vragen of u maakt zich bijvoorbeeld zorgen over of u het wel vol kunt houden. U kunt voor ondersteuning terecht bij Wijkteams Enschede. Daarnaast stelt de gemeente een mantelzorgwaardering beschikbaar voor mantelzorgers.

Ondersteuningsmogelijkheden

Er is vanuit het wijkteam veel mogelijk om u te ondersteunen, via internet of in een persoonlijk gesprek. Enkele voorbeelden van ondersteuning: 
  • Een sociale kaart met o.a. ontmoetingsactiviteiten in uw wijk. Kijk eens op www.wijkteamsenschede.nl/sociale-kaart;
  • Trainingen voor mantelzorgers. Als mantelzorgers heeft u het soms zwaar. U regelt, zorg en organiseert veel waardoor uw eigen wensen en behoeften er soms bij in schieten. De wijkteams organiseren diverse trainingen voor mantelzorgers van 20 jaar en ouder die willen kijken naar zichzelf en wat zij nodig hebben om meer in balans te komen. Bekijk het cursusaanbod van de wijkteams.
  • Informatie en advies over mogelijkheden om u te ontlasten, bijvoorbeeld door de inzet van (extra) huishoudelijke hulp, dagbesteding voor degene waar u voor zorgt, of inzet van een zorgvrijwilliger zodat u wat meer tijd voor u zelf heeft;
  • Online hulpverlening: U kunt uw vraag ook online stellen aan één van onze medewerkers van het team Online hulpverlening. U ontvangt binnen maximaal twee werkdagen bericht.  
  • Ondersteuning bij (financiële) regelzaken voor zover u dat zelf niet kunt.
Ook uw zorgverzekeraar biedt mogelijkheden voor ondersteuning, zoals financiële vergoedingen. Bekijk de mogelijkheden op de website van Mezzo.

Wilt u de informatie graag nog eens nalezen of delen met iemand uit uw omgeving? Download dan de informatiekaart 'Ondersteuning mantelzorgers'.

Mantelzorgwaardering

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen voor de mantelzorgwaardering 2016. Zodra er meer bekend is over de mantelzorgwaardering 2017, volgt er meer informatie op deze webpagina, op de website van de gemeente Enschede en in de Huis aan Huis.

Vragen?

Heeft u vragen over ondersteuning van mantelzorgers? Kijk eens bij de veelgestelde vragen op deze website. Komt u er niet uit? Neem dan contact op.


Kunnen wij u helpen?

Veel antwoorden kunt u zelf vinden bij de veelgestelde vragen, op de themapagina’s of op de sociale kaart. U bent ook welkom op het inloopspreekuur van het wijkteam in uw stadsdeel.

Contact

Wijkteams Enschede
Molenstraat 50
Enschede
7514 DK
Tel: 053 - 481 79 00