Scroll naar boven

Ingrijpende gebeurtenis

Wanneer u geconfronteerd wordt met een schokkende gebeurtenis kan dit uw leven op zijn kop zetten. Het (plotseling) overlijden van een naaste, een stukgelopen huwelijk, een misdrijf of een verkeersongeluk zijn gebeurtenissen die heftige lichamelijke en emotionele reacties kunnen oproepen. Dat is begrijpelijk: de veiligheid die vanzelfsprekend leek, blijkt ineens verdwenen te zijn. Het normale ritme van uw leven wordt van het ene op het andere moment ingrijpend verstoord.


Problemen in dagelijks leven

Na een ingrijpende gebeurtenis kunt u problemen ervaren in het dagelijks leven. Durft u niet meer in de auto te stappen na een verkeersongeluk? Is er bij u ingebroken waardoor u niet meer alleen thuis durft te zijn? Het ene probleem leidt soms tot stress en oververmoeidheid waardoor u ook andere problemen krijgt. U krijgt bijvoorbeeld ruzie met anderen doordat u sneller geïrriteerd bent of u hebt moeite om u te concentreren op uw werk.

Herkennen klachten

Herken uw klachten zoals:
  • spanning, moeite met slapen en hoofdpijn;
  • gevoel van onveiligheid, zoals angst om de dader tegen te komen of weer die auto in te stappen;
  • emotionele reacties, zoals nachtmerries, irritaties en plotselinge huilbuien;
  • gevoelens van schuld en schaamte;
  • concentratieproblemen en vergeetachtigheid;
  • last hebben van nare herinneringen;
  • vermijden van tijdelijk situaties (bijvoorbeeld de plaats van het ongeval) of afleiding zoeken door bijvoorbeeld extra hard te gaan werken.

Stressreacties

Stressreacties zijn in eerste instantie normale reacties op een abnormale gebeurtenis. Maakt u zich na de gebeurtenis zorgen over uw reactie of blijft de gebeurtenis uw leven op een negatieve manier beïnvloeden? Neem dan contact op met de wijkteams.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Een medewerker van het wijkteam kan u helpen te leren omgaan met ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden of heden. Het is belangrijk dat u steun ervaart en dat u kunt praten over datgene wat u hebt meegemaakt. Dit geeft u weer zelfvertrouwen en grip op uw leven.

Neem contact met ons op voor meer informatie en advies of om een afspraak te maken.

Kunnen wij u helpen?

Veel antwoorden kunt u zelf vinden bij de veelgestelde vragen, op de themapagina’s of op de wijkwijzer. U bent ook welkom op het inloopspreekuur van het wijkteam in uw stadsdeel.

Contact

Wijkteams Enschede
Molenstraat 50
Enschede
7514 DK
Tel: 053 - 481 79 00