Scroll naar boven

Overlijden van een dierbare

Het verliezen van een dierbare kan een grote impact hebben. Het dringt door in uw leven: uw werk en relaties met anderen. Rouw is niet alleen verdriet. Allerlei gevoelens zijn mogelijk, zoals angst, boosheid, schuldgevoel, verwarring, maar soms ook opluchting.


Impact

U kunt anders reageren dan u gewend bent. Misschien heeft u het gevoel ‘gek’ te worden. Rouwen kost veel energie. Door het verdriet kunt u heel vermoeid zijn, slecht slapen of last hebben van concentratieproblemen. Uw lichaam kan reageren met hyperventilatie, hartkloppingen en pijn. Neem de tijd en ruimte voor uw gevoelens.

Vallen en opstaan

Later volgt een periode waarin u de verandering probeert te aanvaarden. Dit gaat met vallen en opstaan. U maakt voorzichtig weer plannen voor de toekomst. U pakt bijvoorbeeld (weer) een hobby of studie op, legt nieuwe contacten of u gaat verhuizen. Er zijn dagen waarop u heel erg met het verlies bezig bent, maar ook tijden waarin de emoties op afstand blijven.

Praten

Het is belangrijk om te kunnen praten over het gebeurde en om steun te ervaren. Niet iedereen kan of wil hiervoor terecht bij familie, vrienden of kennissen. Je merkt dat mensen om u heen niet de juiste steun of adviezen kunnen geven of u wilt anderen misschien niet belasten.
Heeft u een groot verlies te verwerken en lukt het niet om hier over heen te komen? Neem dan eens contact op met het wijkteam.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Gesprekken met een medewerker van het wijkteam kunnen helpen in het verwerkingsproces. We geven tips hoe u het dagelijkse leven weer kunt oppakken.

Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Kunnen wij u helpen?

Veel antwoorden kunt u zelf vinden bij de veelgestelde vragen, op de themapagina’s of op de wijkwijzer. U bent ook welkom op het inloopspreekuur van het wijkteam in uw stadsdeel.

Contact

Wijkteams Enschede
Molenstraat 50
Enschede
7514 DK
Tel: 053 - 481 79 00