'Piep' zei de muis

'Piep' zei de muis is een training voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis of in hun directe omgeving veel spanning en stress ervaren. 

Spanning en stress ervaren we allemaal weleens op momenten in ons leven. Ermee omgaan is voor kinderen een stuk lastiger dan voor volwassenen. Dat komt onder meer omdat kinderen nog niet kunnen overzien wat er aan de hand is. 

Langdurige spanningen

Soms gebeuren er dingen in een gezin waar een kind geen raad mee weet en die voor spanning en stress zorgen. Als dat lang duurt, komen de kinderen in de verdrukking. 

Ouders hebben vaak met problemen te maken die hun leven behoorlijk beïnvloeden. Op zo’n moment is er weinig rust en ruimte om voldoende aandacht voor de kinderen te hebben. 

Effect op kinderen

Kinderen kunnen in een moeilijke thuissituatie heel stil worden of juist heel dwars, boos of onzeker. Ze kunnen bang worden om te gaan slapen of om bij hun moeder weg te gaan. Soms plassen ze weer in bed.
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die langere tijd in stressvolle situaties verkeren problemen kunnen krijgen. Dat hoeft niet, maar ze lopen wel meer risico. Voor deze kinderen en gezinnen is 'Piep' zei de muis ontwikkeld. 

 Jammer dat het is afgelopen. Ik vertelde graag dingen aan Piep.

Een kind dat deelnam

'Piep' zei de muis-club 

Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven. 

Hoe werkt de training:

  • Voorafgaand aan de training vindt er een kennismakingsgesprek plaats met de ouder(s)/verzorger(s).
  • De kinderclub komt 14 keer bij elkaar.
  • We gaan leuke activiteiten doen. 
  • Met behulp van een handpop praten we over gevoelens waar kinderen mee te maken hebben, zoals verdriet, angst en boosheid.
  • Kinderen zoeken samen naar oplossingen. 
  • Er is een schatkist met hulpmiddelen, zoals een steen voor kracht en een knuffeltje om mee te knuffelen. 
  • Voor de ouders zijn er vijf ouderbijeenkomsten. 
Goed dat mijn ex en ik allebei naar de ouderbijeenkomsten zijn gegaan. Ze vertelt nu meer over hoe ze zich voelt.
Een ouder

De training organiseren we meerdere keren per jaar  (in het voor- en najaar) in Enschede. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. De training wordt gegeven door een wijkteammedewerker van Wijkteams Enschede en een medewerker van Mediant.

Het is een ontspannen training waar kinderen plezier hebben, vriendschappen aangaan en iets helemaal voor zichzelf hebben.

Wil je horen hoe de training werkt? 

Luister dan naar onze podcast 'Piep' zei de Muis.

Inlichtingen en aanmelden

Meer weten of een kind aanmelden? Je kunt bellen naar de frontoffice op 053-4817900 of een email sturen naar trainingen@wijkteamsenschede.nl.